Alle thema's

Koopgedrag en merkvoorkeur

Informatie over het koopgedrag, de merkvoorkeur en het geefgedrag.

Download de infographic!

thema-koopgedrag-670x650-transparant.png

De opbouw en inhoud

Voor het in kaart brengen van de levensstijl in Nederland voeren wij diverse marktonderzoeken uit. Hiermee wordt onder andere het koopgedrag van Nederland in kaart gebracht en onderzocht wat de merkvoorkeuren van de GeoTypen zijn. Zo creëren wij veel nieuwe inzichten, bijvoorbeeld over het on- en offline koopgedrag, de manier waarop de typen zich oriënteren op een aankoop en de motivaties om voor een bepaalde (web)winkel te kiezen.

Ieder GeoType is dus uniek en bevat kenmerkende informatie over koopgedrag. Zo bezoeken Huiselijke Families het liefst onafhankelijke vergelijkingswebsites om zich op aankopen te oriënteren, terwijl Traditionele Dorpelingen liever door reclamefolders bladeren.

Online Netwerkers doen een groot deel van hun aankopen online zodat zij producten en prijzen makkelijk kunnen vergelijken. Intellectuele Cultuurliefhebbers doen juist het merendeel van hun aankopen in een fysieke winkel omdat ze het steunen van lokale winkeliers belangrijk vinden en er goede ervaringen mee hebben.

In de praktijk

De kennis van het thema koopgedrag en merkvoorkeur wordt ingezet voor onder andere:

  • Het vinden van nieuwe partners en samenwerkingsverbanden, door te kiezen voor organisaties die goed passen bij de interesses van de doelgroep. Bijvoorbeeld een high-end merk of luxe winkel voor de typen die meer geld spenderen aan luxe items.
  • Het optimaliseren van het assortiment, bijvoorbeeld door het biologische supermarktassortiment aan te vullen wanneer blijkt dat er rondom de winkel typen wonen die graag biologische producten kopen.
  • Het maken van campagne selecties. Bijvoorbeeld door een giftverzoek te sturen naar de typen die goede doelen een warm hart toedragen.

Weten wat dit onderzoeksthema voor elk GeoType inhoudt?

Het koopgedrag en de merkvoorkeur verschilt per type. Wilt u hier meer over weten? Of heeft u algemene vragen over dit thema? Laat uw informatie achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

* Verplicht veld. 

GeoType? Wij vertellen er graag meer over!

Contact